Za sve koji žele izraditi vlastitu web stranicu i putem nje prezentirati svijetu sebe, svoje proizvode ili nešto treće, domena je jedan od nužnih elemenata.

Razlikujemo: generičke (internacionalne) domene (na primjer: .com, .org, .net, .edu, .gov, .biz i mnoge druge) i državne (nacionalne) domene ( na primjer: .hr, .uk, .de…)

.hr domena je nacionalna domena Republike Hrvatske i upravljanje ovom domenom povjereno je Hrvatskoj akademskoj i istraživačkoj mreži CARNET. Posebnost .hr domene u odnosu na ostale nacionalne domene je u tome što je svim hrvatskim građanima omogućeno pravo na virtualni identitet na način da svaka domaća fizička i pravna osoba ima pravo bez naknade registrirati jednu .hr domenu.  Dodatne domene mogu se registrirati, ali uz naknadu. Osim domena koje se registriraju pod vršnom .hr domenom, bilo kao besplatne ili naplatne, moguće je registrirati i domene niže razine i to: .from.hr i .com.hr . Sve besplatne domene registriraju se isključivo preko CARNET-a, a sve naplatne preko ovlaštenih registrara.

Pod vršnom .hr domenom razlikujemo sljedeće domene:

.hr  besplatne domene – za sve pravne osobe i fizičke osobe koje imaju registriranu samostalnu djelatnost jedna besplatna domena. Naziv domene je uvjetovan Pravilnikom o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom (https://www.domene.hr/portal/files/HRTLDpravilnik2010hr.pdf). Registriraju se u CARNET-u (https://www.domene.hr/portal/register/info-free-hr).

.hr  naplatne domene – za sve pravne i fizičke osobe u RH. Nema uvjeta u nazivu domene. Registriraju se preko ovlaštenih registrara (https://www.domene.hr/portal/registrars)

.from.hr (isključivo besplatne domene) – za državljane RH ili osobe s prebivalištem u RH. Registriraju se u CARNET-u (https://www.domene.hr/portal/register/free-fromhr).

.com.hr  (isključivo naplatne domene) – komercijalne, za sve pravne i fizičke osobe.  Registriraju se preko ovlaštenih registrara (https://www.domene.hr/portal/registrars)

Detaljne informacije o registraciji i besplatnih i naplatnih domena kao i odgovore na sva ostala pitanja o domenama možete pronaći na stranicama Registra .hr domena na adresi https://www.domene.hr/portal/home


NAPOMENA!

Besplatan CMS i smještaj na poslužitelju moguće je dobiti jedino za registriranu .from.hr domenu.